Τομή για το οικοσύστημα των startup το 1o Athens Innovation Festival που διοργάνωσαν οι ID/GC και το ΕΒΕΑ

Επιχειρηματίες, επενδυτές, θεσμικοί, πανεπιστημιακοί φορείς και startups έδωσαν δυναμικό παρών στη γιορτή της καινοτομίας που ολοκληρώθηκε χτες στο Ζάππειο Μέγαρο

Μια τομή για την ιστορία του start-up οικοσυστήματος στην Ελλάδα αποτέλεσε το 1ο Athens Innovation Festival που συνδιοργάνωσαν οι Industry Disruptors/Game Changers σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν, με φυσική παρουσία, όλοι οι σημαντικοί stakeholders: Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, φορείς καινοτομίας και επενδυτές, αλλά κυρίως πάνω από 60 startups και επιχειρήσεις.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πρόθεση όλων είναι το Athens Innovation Festival να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ώστε να καθιερωθεί ως ο απόλυτος θεσμός της καινοτομίας και της start-up επιχειρηματικότητας.

«Όταν ξεκινήσαμε τους Industry Disruptors/Game Changers το 2010, είχαμε ως βασικό στόχο να βοηθήσουμε την κοινότητα να φτάσει σε ακριβώς αυτό το επίπεδο ωριμότητας: Η θεσμική εκπροσώπηση στο Φεστιβάλ αλλά και το πλήθος των startups που συμμετέχουν στην έκθεση δείχνουν πως η αξία της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται από όλους και πλέον μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην οικονομία της χώρας» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής των ID/GC.

Για τρείς ημέρες, οι αίθουσες του ιστορικού Ζάππειου Μεγάρου γέμισαν με κόσμο, από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης που συμμετείχαν σε παρουσιάσεις, πάνελ συζητήσεων και workshops.

Στο 1ο Athens Innovation Festival συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εισηγητές και εκθέτες ενώ τη μεγάλη γιορτή της καινοτομίας τίμησαν πάνω από 2.000 επισκέπτες

Τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκαν τα περίπτερα της έκθεσης καινοτομίας όπου παρουσιάστηκαν, από περισσότερα από 60 startups, πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από διάφορους τομείς όπως είναι η αγροδιατροφή και το εμπόριο τοπικών προϊόντων, μέχρι και λογισμικά με υπηρεσίες VR&AI, e-learning solutions, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μηχανολογικές κατασκευές στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης και πολλά ακόμη.

Ακολούθησαν workshops και B2B συναντήσεις με εκπροσώπους που δραστηριοποιούνται στις δημιουργικές βιομηχανίες, τον τουρισμό, το bio-health, το e-commerce και το fintech ενώ startups είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε κοινό και δημοσιογράφους αναλύοντας τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η ημέρα έκλεισε με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες των κκ. Κωνσταντίνου Μίχαλου προέδρου του ΕΒΕΑ και Χάρη Λαμπρόπουλου αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ, με μια διαφωτιστική παρουσίαση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη ο οποίος ανέλυσε την στρατηγική που στρέφεται στην οικονομία της γνώσης, την αναστολή του brain drain , τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και τις συνέργειες μεταξύ ερευνητικών, ακαδημαϊκών φορέων και επιχειρήσεων.

Η δεύτερη ημέρα του Athens Innovation Festival περιλάμβανε την παρουσίαση των εξαιρετικά ενδιαφερόντων αποτελεσμάτων της έρευνας της MRB για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημήτρη Μαύρο. Στη συνέχεια, έλαβαν χώρα παράλληλες θεματικές συζητήσεις με εξέχοντες ομιλητές για την υγεία και την βιοοικονομία στην ψηφιακή εποχή, τον ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων στη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροδιατροφικό τομέα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την επανάσταση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, σειρά είχαν οι τοποθετήσεις των θεσμικών και των εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής σε ανοιχτές συζητήσεις με επιχειρηματίες γύρω από τον μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, τις επενδύσεις και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ως στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη και την αναχαίτηση της ανεργίας. Το Athens Innovation Festival ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες του κ. Κ. Μίχαλου και της βουλευτού και τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρας Μπακογιάννη η οποία τοποθετήθηκε με σαφή στοιχεία και όραμα για τον οδικό χάρτη καθαρής εξόδου από την κρίση και την στροφή στην αναπτυξιακή τροχιά.

Το Athens Innovation Festival διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΘΕΑ- ΕΒΕΑ), σε συνεργασίας με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors–Game Changers, υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.